در بیانیه کاخ سفید که روز گذشته صادر شد واشنگتن خواستار توقف خشونتها علیه معترضین و برگزاری انتخابات زودهنگام در این کشور شد. در این بیانیه آمده است که ایالات متحده از دولت عراق می خواهد تا «از خشونتها علیه معترضین دست بکشد، به وعده رئیسجمهوری [برهم] صالح برای اصلاحات قانون انتخابات عمل کند، و انتخابات زودهنگام برگزار کند.»
خط و نشان عراقیها برای آمریکا
در یکی از مهترین واکنشها به موضعگیری کاخ سفید سایت اطلاع رسانی دفتر رئیس جمهوری عراق در بیانیهای اعلام کرد: این مردم عراق هستند که طبق الویت و منافع ملی و با احترام به رهنمودهای مرجعیت دینی در چهارچوب قانون اساسی برای کشورشان تصمیم میگیرند و این تصمیم مسالهای کاملا داخلی و مستقل است.
در بیانیه مذکور آمده است: اصلاحات مورد نظر یک تصمیم مختص و مربوط به عراقیها است و به خواست مردم عراق صورت میگیرد و عراق امکان ندارد تسلیم دیکتههای خارجی گردد و هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی کشور امری مردود است.
در واکنش مهم دیگر سید «مقتدی الصدر» رهبر جریان صدر عراق دوشنبه شب با صدور بیانیهای مخالفت خود را با برگزاری انتخابات زودهنگام تحت نظارت ایالات متحده اعلام کرد و گفت که در برابر انتخابات زودهنگام تحت نظارت آمریکا ساکت نخواهند نشست.
صدر با بیان اینکه عراق نیازی به کشورهای مستکبر ندارد، افزود: «اگر آمریکا بار دیگر در امور عراق دخالت کند، تظاهرات میلیونی در کشور به راه انداخته میشود، به ویژه اینکه بدانیم این اشغالگران بودند که باعث جذب مفسدان به عراق شدند. آمریکا خواستار این است که اینترنت قطع نشود، در حالی که خودش بزرگترین کنترل کننده آن است».
رهبر جریان صدر تصریح کرد: «به آمریکا اجازه موج سواری نخواهیم داد و نمیگذاریم عراق را به سوریه و میدان جنگ و درگیری تبدیل کند».
سید مقتدی الصدر با اشاره به تظاهرات در عراق افزود: «آمریکا بار دیگر ثابت کرد که در امور دیگر کشورها دخالت میکند. عراق مال مردم این کشور است و خودشان سرنوشت آن را رقم میزنند».
وی خطاب به آمریکاییها گفت: «دست از دخالت در عراق بردارید، عراق بزرگانی دارد که میتوانند از وطنشان دفاع کنند و نیازی به دخالت نه شما دارد و نه دیگران».
از طرف دیگر قیس الخزعلی، دبیرکل جنبش عصائب اهل الحق اظهارات کاخ سفید را نمایانگر میزان دخالت آمریکا در امور عراق دانست و گفت: بیانیه کاخ سفید نشان می دهد که طرح انتخابات زودهنگام اساساً یک طرح آمریکایی است. الخزعلی همچنین تاکید کرد: «حرف آخر را مرجعیت میزند که خواستههای مردم تظاهرکننده را بیان میکند».
همچنین در واکنش مهم دیگر دفتر اطلاعرسانی جریان حکمت ملی، سید عمار حکیم در پیامی با محکوم کردن مداخله آمریکا اعلام کرد: «عراق برای همه عراقیهاست»، ضمن تأکید بر باورمان به این واقعیت، هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی عراق را محکوم میکنیم. ملت عراق میتوانند در چارچوب نهادهای قانونی خود مشکلاتشان را حل کنند و تحرکات مردمی و تلاشهای سران قوا در تأمین مطالبات تظاهرات کنندگان هرچند باید افزایش یابد، نشاندهنده قدرت عراقیها بر اصلاح امور داخلیشان بهدور از دخالتهای خارجی است.
پیشنویس اصلاح قانون انتخابات بر روی میز عبدالمهدی
اگرچه مقامات مختلف عراقی در موضعی واحد بیانیه آمریکا را مداخله آمیز و رد کرده اند اما در عرصه عمل موضوع برگزاری انتخابات زودهنگام با ارائه اصلاحیه قانون انتخاباتی یکی از موضوعات مهم مطرح در شرایط کنونی فضای سیاسی این کشور می باشد. در همین راستا20 آبان سایت شبکه تلویزیونی سومریه نیوز عراق به نقل از یک منبع ناشناس در دفتر ریاست جمهوری از تدوین قانون جدید انتخابات توسط ریاست جمهوری با همکاری گروهی از کارشناسان عراقی و نمایندگان سازمان ملل، که به تازگی و با در دست داشتن طرحهایی برای حل بحران، وارد خاک این کشور شدهاند خبر داد.
این شبکه خبری اعلام کرد بر اساس این قانون، کمیساریای انتخابات مجددا و به دور از هرگونه سهمیهبندی حزبی از کادر قضایی و کارشناسان تشکیل میشود. از طرف دیگر با این پیشنویس تعداد نمایندگان پارلمان تا ۳۰ درصد و دوره کاندیداتوری آنها به ۲۵ سال کاهش خواهد یافت و کسی که بیشترین رای را در حوزههای انتخاباتی بیاورد، لحاظ میشود.
همچنین بر اساس این خبر پیشنویس تنظیم شده از سوی دفتر ریاست جمهوری جهت اجرای تعهدات مالی به دولت و دفتر نخست وزیری ارائه شده و رایزنیهایی با هدف یکپارچهسازی رویکرد دو طرف درباره این قانون و آمادهسازی آن جهت ارائه به پارلمان انجام صورت گرفته است.
مداخله آمریکا؛ استعمارگرایی یا حمایت از معترضان؟
در شرایطی که بیانیه کاخ سفید برای جلب نظر معترضان عراقی و رهبران مخالفان بر حمایت از خواسته معترضان تاکید کرده و تلاش کرده است تا با مقصر جلوه دادن ایران، اعتراضات مردمی را به سود خود جهت دهد اما در این میان فعالان شبکههای اجتماعی ویدیویی قدیمی را که بیانگر مواضع و اظهارات دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا درباره نفت عراق است، بازنشر کردند که طی آن وی صراحتاً از لزوم تسلط بر نفت عراق سخن می گوید و با فاسد خواندن جامعه عراق تاکید میکند که عراقی ها باید حداقل 15 ترلیون دلار به آمریکا بپردازند.
رئیس جمهور آمریکا در بخشی از این ویدئو می گوید: «بله ما نیروهای آمریکایی را برای حفاظت از شرکتهای نفت در عراق مستقر خواهیم کرد و کل ثروت را خواهیم گرفت و فرد پیروز به غنایم دست مییابد».
ترامپ در یکی از مصاحبههای مطبوعاتی میگوید: عراق دومین میادین نفتی جهان به ارزش ۱۵ تریلیون دلار را داراست و ارتش عراق سلاح و تجهیزات لازم را ندارد، ارتش عراق، ارتشی ضعیف و جامعه عراق فاسد است و اگر اوضاع به من سپرده شود نفت را از آنها خواهم گرفت.
او همچنین در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره نحوه تصاحب نفت عراق و عربستان تاکید کرده است: «نیروهای ویژه را به آنجا گسیل خواهیم کرد، سپس بر مناطق نفت خیز چیره خواهیم شد. ثروت آنها را میگیرم، نفت آنها را خواهم گرفت».
ارسال نظرات